Medlemsintervju: Bee Thalin

Bee Thalin, webb-designer, fotograf och grafisk formgivare med verksamhet på Värmdö

29 MAJ Toppen för näringslivet på Värmdö om vi så långt det går väljer lokala företag

Bee Thalin är webb-designer, fotograf och grafisk formgivare som drivit eget företag på Värmdö i tretton år. Hon har varit medlem i Värmdö Företagarförening nästan lika länge och gick främst med för att få tillgång till nätverket med andra lokala entreprenörer.

Hej Bee! Berätta lite om din verksamhet. Vad erbjuder ditt företag, Bee Thalin Layout & Foto?

Jag erbjuder företag och privatpersoner mina tjänster som webb-designer, fotograf och som grafisk formgivare. När det gäller webben arbetar jag både med produktion av nya sajter och med uppdateringar av befintliga. Som formgivare layoutar jag annonser, logotyper och tar fram original för trycksaker. Därutöver är jag fotograf och tar såväl inomhus- som utomhusbilder, porträtt samt djur- och naturbilder. I min webbshop kan man köpa mina bilder som tavlor, brickor, kuddar bland annat.

Spännande! Varför startade du eget?

Det började med ett mail till min inbox från en mycket duktig yrkesfotograf som hade sett mina bilder. Han skrev till mig; ”Du har fått en gåva, förvalta den väl och en ljus framtid som fotograf ligger framför dig”. De orden gav mig modet att satsa på min dröm och jag startade Bee Thalin Layout & Foto. Jag gillar både teknik, färg och form och hade arbetat länge som webb-designer och grafisk formgivare, så att ha allt under ett och samma tak tyckte jag var perfekt.

Hur arbetar du med miljö- och hållbarhetsfrågor i ditt företag?

Gällande miljö så försöker jag att alltid välja lokala produkter och tjänster där det är möjligt och undviker att beställa varor som kräver långa leveranser. Mina bilder till exempel, beställer jag från ett svenskt fotolaboratorium. Jag försöker även att välja företag med tydligt uttalade, etiska arbetsförhållanden.

Vad gjorde du innan du startade eget?

I många år arbetade jag som webb-designer, både åt stora företag som exempelvis Ericsson och åt mindre företag. Innan dess har jag arbetat som VD-assistent på ett internationellt företag och som musiklärare på Värmdö. På 90-talet hade jag ett eget företag där jag åkte runt och tvättade heltäckningsmattor med majsmjöl på olika kontor – mycket miljövänligt!

Hur tycker du att det är att driva företag på Värmdö?

Eftersom jag bor på Värmdö är det väldigt skönt att slippa resorna till stan varje dag. Jag jobbar hemifrån och har till och med min fotostudio på tomten. Det kan vara lite tufft att få nya uppdrag på Värmdö, men om jag är självkritisk så tror att det till viss del beror på att jag har svårt att marknadsföra mig själv.

Vad har du för tankar och planer för framtiden med din verksamhet?

De flesta av mina kunder har jag bara mail- och telefonkontakt med då de finns över hela Sverige. Jag vill gärna satsa på fler lokala kunder, både företag och privatpersoner. Med kunderna närmare blir det lättare att få till personliga möten, vilket jag tycker är trevligt. Personlig service är viktigt för mig, att se och lyssna till alla kunder och höra vilka behov och önskemål de har. Min filosofi är att ”det är bättre att vara en stor kund i ett litet företag än liten kund i ett stort företag”.

Du har varit medlem i Värmdö Företagarförening länge, vad får du ut av det?

På de frukost- och nätverksmingel jag gått på har jag träffat olika småföretagare, vilket alltid är trevligt och inspirerande. Man lär sig mycket genom att höra andras berättelser. Jag önskar att det vore fler träffar och gärna i workshop-form eller som på ett tidigare möte, speed-dating mellan företagen. Det var roligt. Oftast är det samma personer som kommer varje gång, vilket på ett sätt är trevligt eftersom man lär känna varandra lite då. Men det vore ju förstås ännu bättre om det fylldes på med nya ansikten också. De föredrag jag främst går på är de som lyfter fram frågor och ämnen som berör mig som småföretagare.

Vilken fråga tycker du är viktigast för föreningen att driva?

En viktig fråga som jag tycker att Värmdö Företagarförening skulle lyfta fram ännu mer, är vilken stor vinst det vore för det lokala näringslivet om alla företag, även Värmdö kommun, skulle prioritera samarbeten med andra lokala entreprenörer i så stor utsträckning som möjligt.

Det verkar som att du har fullt upp med din verksamhet. Vad gör du helst när du inte jobbar?

Då är jag gärna ute i skogen med mina hundar. Och så umgås jag gärna med mina vänner och äter god mat. Det blir mycket resor också, nu närmast ska jag åka till Norge för att fotografera Lunnefåglar. Sång och musik ägnar jag mig också gärna åt när jag är ledig, bland annat har jag haft jazzsånggrupper i många år och haft flera konserter här på Värmdö. Vid sidan av mitt företag arbetar jag även som ombud för Agria och säljer djurförsäkringar. Det passar utmärkt som komplement till allt det andra, då jag kan anpassa tiderna för detta till min andra verksamhet, till exempel när mina andra kunder har semester.

Stort tack Bee! Och lycka till med ditt företag. Vi ses förhoppningsvis på nästa medlemsträff!

Läs mer om Bee Thalin Layout & Foto

Fler intervjuer hittar du här