Vindö Byggvaror AB

Medlemsintervju

Företagsnamn: Vindö Byggvaror AB
Besöksadress: Vindö Landsväg 45, Djurhamn
Företaget startade: 1935
Antal anställda: 29
Verksamheten i KORTHET: Byggmaterialhandel
Kontaktuppgifter:
Telefonnummer: 08-55 77 00 88
Hemsida: vindobyggvaror.se
FB: facebook.com/vindobyggvaror
Instagram: @vindobyggvaror
LinkedIN: linkedin.com/company/vindo-byggvaror
Email: info@vindobyggvaror.se

Lite historia
Företetaget har funnits inom samma familj i fyra generationer, sen 1935. Det började med en ångdriven kvarn dit småbönderna på öarna tog sin säd. Då efterfrågan fanns fick ångmaskinen snart även driva en såg. Där kajen ligger idag fanns timmerbanor där timret drogs upp ur vattnet.

1935 Mjölnaren Edvin Larsson får köpa kvarnen på Österhamn, där han tidigare varit arrendator. Edvins son tillika Daniels farfar, Bernt, är den som under efterkrigstiden sen utvecklar den gamla kvarnen till Österhamns Såg tillsammans med Daniels hurtiga norska farmor Rut (!)
1963 I och med Djuröbron kan båtleveranserna av byggmaterial i skärgården ta fart. Bernt kör själv båten Sadi, som han köpt in och byggt om för ändamålet.
1975 Daniels pappa, Hasse, blir fast anställd i verksamheten.
1989 Bents barn, Helene och Hasse tar över. Båtleveranserna till öarna avvecklas då Bernt går i pension, ett beslut som snart fick omprövas då efterfrågan bara växte. Under 90-talet hyrdes ett rederi med egen båt in men vi insåg snart att ingen kunde ge oss den kapacitet som efterfrågades
2000 Båten Hurtig Rut byggdes. En mycket snabb aluminiumkatamaran som kan lasta mycket och tar sig in även där det är grunt. Helenes man Johan blir skeppare och är det än idag.
2009 Webbhandel www.vindobyggvaror.se startar
2011 Daniel ger upp utbrytarförsöken ur familjeföretaget och börjar lära sig verksamheten från pappa och faster
2017 Daniel blir ny VD

Berätta om er verksamhet – vision
Vi försöker hela tiden att ha bästa möjliga kvalité i det vi gör och säljer. Vi vill att Vindö Byggvaror ska vara ett företag man är stolt över, både som medarbetare, kund och leverantör.
En institution man vänder sig till när det ska vara det där lilla extra. Det ska vara oss man vänder sig till för att få byggmaterial i skärgården och på Värmdö. Vi vill vara bäst på virke!
Vi vänder oss i första hand till mindre byggföretag som har projekt året om men vi har även väldigt många konsumenter som kunder, speciellt på sommaren.

Vad får era kunder hjälp med?
Vi försöker vara ett “one stop shop” inom bygg och färg. Vilket innebär att hos oss fixar vi allt, så långt det går. På grund av vårt läge och våra logistiklösningar så har vi blivit bra på att få fram det mesta till kunden som vill få allt i samma leverans. Framför allt kunder utan fastlandsförbindelse kan inte åka runt till en massa olika butiker på samma sätt som någon som verkar inåt “människobyn”.
Eftersom man kan ta sig till oss med både bil och med båt blir det ju lite speciellt. Samtidigt är vi en del av Stockholmsmarknaden med alla de stora aktörerna som verkar här så det går inte att bara leva på gamla meriter. Är man inte störst måste man vara bäst!

Vilka är företagets produkter/tjänster?
Vi har allt inom bygg och färg. Vi håller fast vid att själva producera sådant där vi tycker att branschstandarden inte räcker till. Därför har vi både eget hyvleri och egen virkesimpregnering. Det gör att vi förutom att kunna erbjuda ett unikt sortiment även är bra och snabba på att ta fram specialprodukter.
Vi har en riktigt fin färghandel med mycket kunnig personal som säljer både till konsument och till proffsmålare. Också en del kringprodukter såsom gasol, ved, fiske och båtprylar.

En allt större del är att vi tar hand om byggavfall, främst från öarna, och ser till att allt hamnar där det ska, istället för det som förr eldades, grävdes ner eller sänktes i havet.
Miljöarbetet är viktigt här och vår virkesimpregneringsverksamhet har genom åren gjort oss väldigt duktiga på att ha ordning på detta. Vi är förstås miljöcertifierade men våra ansträngningar på området är inte för att få diplom på väggen utan för att det ska göra skillnad på riktigt! Det är en stående punkt på personalmöten och ledningsgruppsmöten.

Vad brinner du för?
I första hand min familj. Att se barnen utvecklas och ha kul!

Vad är dina styrkor – egenskaper & kunskaper – superkrafter?
Jag är analytisk och gillar att hitta lösningar. Jag blir taggad av när någonting ”inte går att göra”. Excelnörd!

När började du som företagare? Vad lockade?
Vindö Byggvaror är ett familjeföretag och jag är generation fyra så frågan blir svår att besvara med ett datum. Jag har gjort annat i livet också – både studerat, haft enskild firma och varit anställd – vilket gör att det finns att jämföra med. Idag skulle jag inte kunna se mig vara i någon annan roll än att vara egen. Det är kul att staka ut hur vi ska göra saker framöver och att se resultat.

Vad gjord du innan?
Pluggade och reste. Jobbat med reklam och event samt varit chaufför av olika slag.

Spaning – i det lilla och stora – Vad har du för planer framöver?
Just nu handlar det mycket om att vår gamla anläggning behöver rustas upp och göras om. Vi har vuxit en hel del och vi behöver anpassa oss till nya volymer och material.
Vindö Byggvaror har inga tillväxtmål. Tillväxt är ett kvitto på att vi gör ett bra arbete, inte ett mål i sig.

Något du längtar efter i ditt företagande/ entreprenörskap?
Kanske att utveckla någon ytterligare verksamhet, att vara med mer från grunden.

Något du vill passa på att be om hjälp?
Ja! Säg gärna till om det är något i vårt utbud som ni saknar eller tycker är fel. Eller som är helt rätt för den delen! Vi kan anpassa oss beroende på vad den lokala marknaden önskar, på ett sätt som de större kedjorna får mycket svårt att göra. Vi finns bara här på Värmdö och behöver inte ta hänsyn till marknader i andra delar av landet.
Följ oss gärna på sociala medier och ha oss i åtanke när det ska byggas och målas. Många tror att Vindö Byggvaror bara är en lada i skogen och blir överraskade när de kommer hit första gången. Här är vi nästan 30 engagerade medarbetare som vill hjälpa dig med ditt projekt!

Ett tips till andra: ledarskap/ företagande?
Det är viktigt att försöka se vad människor kan bli och inte bara gå på det första intrycket, även om det också är viktigt. Ibland kan det löna sig att försöka förstå andra mer för att hitta vad de är bra på och få dem att växa.
Det är viktigt att låta alla vara delaktiga och att bli sedda. Det gäller såväl personal som kunder som leverantörer.

Vilket var ditt allra första jobb?
Jag började med att plocka strön och ladda virkestorken vi hade i brädgården, när jag gick i mellanstadiet. Jag jobbade varje lov. Först för några tior i fickan från pappa och sen lite mer “på riktigt”.
Det var inte så länge sedan men det var en annan tid. Det går förstås att applicera även idag, till ungdomar skull jag vilja säga: Fråga om du kan hjälpa till med något, i bästa fall kanske du till och med kan tjäna en slant på det och i värsta fall bara lära dig någonting. Rasta hundar, plocka skräp, träna yngre barn i idrott o.s.v. Jobb finns! Arbete ger kontakter och idéer för vägar framåt i livet.

När du tänker på Värmdö – ange topp tre!

1. Under sommaren när vi hittar en egen vik på någon ö och jag sätter mig med en kall öl på en solvarm klippa när barnen letar smådjur i vattenbrynet. Ofta sticker vi ut på sjön med en hämtpizza efter jobbet, en vardag, bara för att vi kan. I Värmdö behövs inte ens egen båt för det!
2. Varje morgon åker jag över Djuröbron och ser alla olika årstider därifrån och ofta tar jag en promenad nedåt kajen på anläggningen, i samma ärende.
3. Aktiviteterna som finns för barnen. Det finns mycket att göra för dem i Värmdö, sommar som vinter.

Udda intresse – vad du gör på fritiden – dold talang…
Tre sportaktiva ungar och en hund. Fritiden är på jobbet.

Visdomsord du har nytta av och gillar?
En pensionerad branschkollega sa en gång: “Skygglappar på! Gör din grej och titta inte för mycket på vad andra gör”. Inte att ta helt bokstavligt men en viktig tanke. Lita på dina idéer!

Ange en av dina förebilder?
Farfar var ju en kul typ. Skulle uppfinna allt själv och ingenting var omöjligt.

Om du vore en superhjälte – vem och varför?
Pappa. Den energin och det drivet skulle sitta fint ibland.

Vad säger ditt badrumsskåp om dig?
Vad säger en tandborste och en deo…?