The Friendly Home Sthlm

På bilden ser vi Asia och Catharina

Medlemsintervju

Företagsnamn: The Friendly Home Sthlm
Besöksadress: Minos väg 9
Företaget startade: 2014
Antal anställda: Cirka 7 (inte heltidare)
Verksamheten i KORTHET: Hantverksmässig produktion av kvalitativa 
doftprodukter till hemmet, dvs främst doftljus och doftpinnar. Våra råvaror har vegetabilisk bas och doftoljorna är noga utvalda från vår parfymör i Grasse, Frankrike.
Vad får dina kunder hjälp med? Vi säljer våra produkter via webshop och återförsäljare. Vi erbjuder även B2B produktion till externa varumärken.
Vilka är företagets produkter? Doftljus och doftpinnar
Kontaktuppgifter:
Telefonnummer: 070 493 0212 men helst mail till info@thefriendlyhome.se
Hemsida: Thefriendlyhome.se
FB: thefriendlyhomeSE
Instagram: thefriendlyhome
LinkedIN: THE FRIENDLY HOME AB
Email: catharina@thefriendlyhome.se

 

Om Catharina Kallmert som driver företaget tillsammans med sin make Mats.

Vad brinner du för?
Att skapa ett företag med en hållbar affärsmodell som bygger på att sätta människor, vår planet och långsiktighet i centrum. Med detta menar jag att skapa arbetstillfällen, erbjuda en inkluderande arbetsplats där alla får använda sin unika kompetens. Vår produktion baseras på sunt förnuft, vi använder råvaror som är fria från gifter, vi återanvänder material så som emballage, glas & flaskor etc samt vi vill skapa långsiktiga relationer med kunder och leverantörer.

Vad är dina styrkor – egenskaper & kunskaper – superkrafter?
Uthållig och envis – modig och orädd

När började du som företagare? Vad lockade?
Jag har varit företagare i flera omgångar. Första gången var i samband med föräldraledighet då jag tog uppdrag som redovisningskonsult åt mindre företag och organisationer. Under denna period startade jag även ett utbytesprogram med en annan mamma där vi erbjöd praktikplatser i New York. Andra gången var för 10 år sedan då jag mitt i livet blev trött på att vara anställd och ville ha frihet och äga mitt liv. Jag var anställd som rekryteringskonsult och sa upp mig och blev konsult inom HR. Jag har fortsatt att arbeta som konsult inom HR parallellt med att bygga The Friendly Home.

Vad gjord du innan?
Jag har fått min affärsmässiga kompetens från Manpower där jag arbetade i 15 år som konsultchef och rekryteringskonsult.

Berätta lite om ert företag
Vi vill skapa ett stabilt bolag med hög kvalitet på våra produkter. Ser oss som, lite åt ”boutique” hållet, dvs produktion av kvalitativa produkter hantverksmässigt. Våra närliggande mål är att få fart på vårt eget varumärke Friendly Home Sthlm via vår webshop. Idag består huvuddelen av vår verksamhet av att producera produkter till andra varumärken. Våra produkter säljs idag under flera varumärken på Åhléns, NK och till och med Harrods i London så det är dags för oss att få ta egna marknadsandelar.
Verksamhetens ledningsgrupp består av vår familj. 2016 coachade jag ut min man från sitt jobb som marknadschef på IBM och även han har arbetat med annan verksamhet och parallellt en del med The Friendly Home. Även mina tre söner har varit involverade under resans gång, idag är det dock en av sönerna som stöttar verksamheten kontinuerligt. Det är en utmaning att driva bolag inom familjen men också mycket roligt, speciellt när barnen har blivit vuxna och att man via bolaget utvecklar en tight vuxenrelation med barnen.

Spaning – i det lilla och stora – Vad har du för planer framöver?
Kortsiktigt, gällande bolaget, se ovan. Personligen, jag är nöjd, jag har ett jättefint team som jobbar med The Friendly Home som även frigör tid åt mig att fortsätta ta utvalda konsultuppdrag inom HR när jag har lust och möjlighet. Detta för att det stimulerar mig att få det större perspektivet och se något annat. Jag applicerar mycket i vårt lilla bolag som jag lär mig när jag arbetar med stora bolag parallellt, oftast är mycket ”same-same” men i mindre skala.
Även om det är emot alla regler och rekommendationer så har The Friendly Homes resa växt utan egentlig vision vart vi varit på väg. Vi har växt via de kunduppdrag som vi tacksamt fått och på så sätt har vi utmanats och lärt oss på vägen. Det har inte varit den snabbaste vägen men bolaget har växt med kontroll. Nu har vi en stabil plattform att stå på med bred kunskap och erfarenhet och känner oss trygga med att ta större kliv framåt vilket också är planen.

Något du längtar efter i ditt företagande/ entreprenörskap?
Inte längtar men jag är däremot nyfiken på vad som väntar bakom nästa hörn. Vi har Formex, mässan i Älvsjö, till hösten efter 2 års paus och där kan vad som helst hända, det vet vi sedan tidigare.

Ett tips till andra: ledarskap/ företagande?
Ha människor runt omkring dig som du tycker om och litar på, helst både kunder och leverantörer.  Försök att göra de arbetsuppgifter som du är riktigt bra på och låt andra göra det andra. Man kan inte vara proffs på allt. Ha självdistans, även om det är hårt arbete att vara egen företagare så glöm inte bort att fånga humor och fina stunder. Det ska vara roligt att driva företag om man ska orka i längden.

Vilket var ditt allra första jobb?
Jag åkte och arbetade på en kennel i Värmland när jag var 15. Därefter hade jag en rad av olika jobb som gav en mix av erfarenheter. Efter gymnasiet fick jag direkt jobb som redovisningsekonom på ett filmproduktionsbolag som lade grunden till en karriär som ekonom under 10 år. Ett tips är att all erfarenhet är bra erfarenhet, men försök att hålla en röd tråd så att någon typ av kompetens ständigt utvecklas. Ju äldre du blir kommer din karriär bygga på vad du kan leverera.

När du tänker på Värmdö – ange topp tre! Varför bor du / ni här?

  • Den magiska skärgården runt knuten.
  • Lugnt och tyst, vilket behövs efter en arbetsdag med hög intensitet
  • Har familj, släkt och vänner här.

Udda intresse – vad du gör på fritiden – dold talang…
Jag kommer från en bondesläkt och har alltid tycker om att odla dock med ganska uselt resultat. För två år sedan dock utbildade jag mig till permakulturdesigner, vilket betyder att man utgår från platsen först, man ska odla med naturen och inte emot. Nu frodas mina odlingslådor! Allt bygger på kretslopp, ”inget får lämna trädgården”, det man ger till naturen får man tillbaka i form av skörd. Det innebär även att man delar med sig av sin skörd, man delar verktyg med grannen och man arbetar tillsammans och samarbetar över gränser, vilket påminner om idén om den cirkulära ekonomin

Visdomsord du har nytta av och gillar?
Kaj Pollak,

  • Man får inte större utmaning än man klarar av.
  • Vissa människor är utsända att öva på.

Är det lätt, är det rätt!

Ange en av dina förebilder?
Jag har funderat men det finns så många som är förebilder på olika sätt. Jag uppskattar människor som är väldigt duktiga inom sin profession, om det så handlar om artister, journalister, yrkesarbetande etc.
Kopplat till familjeengagemang kom jag spontant att tänka på paret Michelle och Barak Obama som via media förmedlat mod, engagemang och empati. Att de dessutom haft ett skimmer av ”star-dust” över sig gör minnet av deras tid i Vita Huset som lite extra imponerande. 🙂

Om du vore en superhjälte – vem och varför?
Åter igen, svårt att nämna en specifik person, men jag imponeras framförallt av ELDSJÄLAR – de som brinner för ett område som tex inom rättvisa, statsodling, integration – en viktig funktion i vårt samhälle en glöd som bär ett kall – kall som gör skillnad, som inte ska utnyttjas!
Och även offentliga personer som är modiga och vågar sticka ut hakan i media när de vet att det kommer att bli en konsekvens. Då brinner man verkligen för sin sak. Dessa tycker jag är superhjältar.

Vad säger ditt badrumsskåp om dig?
Där hittar man lite lyx med fina burkar. Jag är estetisk, tycker om vackra saker och vill ha lite flärd i vardagen.

Till sist: Vad tycker du VFF skulle ta och prioritera?  Tips till styrelsen – önskemål?

  • Nätverkande aktiviteter
  • Trevligt med visning av porslinsfabriken
  • Bra med politikerutfrågning – berätta om idéer och stöd kring tillgänglighet och stöd från kommunen när det gäller LOKALER– många privata hyresvärdar att ”Knacka dörr” hos… utmanande och inte helt enkelt… här skulle det behöva aktiviteter för att underlätta. Ska företag kunna växa behöver det finnas förutsättningar för flexibla lösningar!
  • Mässa
  • Nominera årets företagare, dock knepigt