Brisak: En institution på Värmdö

Bröderna Isaksson – Holger och Matts Isaksson, (därav namnet Brisak) , är småländska knallar som efter ett antal år på de svenska vägarna kom till Värmdö 1987 och drev försäljning av utemöbler och korgar under bar himmel,  först vid Ålstäket och sedan Mölnvik.

Sedan 1998 har företaget bedrivit butik i den egna byggnaden som under åren byggts ut vartefter verksamheten utvecklats. Idag kan man fynda det mesta, förutom fritidsmöbler även hem och inredning, beklädnad, dagligvaror, bygg/hemfix samt trädgårdgårdsprodukter. Ett café med uteservering är beläget invid entrén.  Till advent ersätts utemöbelavdelningen med Sveriges största julavdelning.

Vad är det som skiljer er från övriga i samma bransch?

Inköpsarbetet baseras mycket på kundens önskemål och vad som säljer bra. Därmed begränsar vi inte sortimentet utan det skall alltid finnas något för alla till ett bra pris. Sen har vi många små leverantörer som inte de stora kedjorna har som gör att vi har roliga varor som inte finns någon annanstans.

Vilken målgrupp vänder ni er till i huvudsak?

Medelåder och uppåt – primärområde lokalt Värmdö. Våra besökare kommer ju egentligen från hela länet eftersom det är en stor andel sommarboende här på Värmdö.

Vad vill ni förmedla till era kunder och besökare?

Att på Brisak kan man alltid fynda. Vi har ju även en stor andel varumärken på bla fritidsmöbler som då inte är lågpris. Men vi tycker vi har ett konkurrensmässigt bra pris även på dessa. Vi försöker att hela tiden hitta nya varor till sortimentet som ingen annan har.

Vad är det bästa respektive svåraste med att vara företagare på Värmdö?

Värmdös marknadsunderlag växer så det ser vi positivt på. Kommunikationen med kommunen har genom åren varit bra. Den största utmaningen är att försäljningen är så väderbaserad, på sommaren är vi beroende av fint väder för att alla sommargäster ska komma ut till Värmdö.

Hur ser ni på framtiden?  Verksamhetens utveckling utifrån dagens trender med internethandel etc?

Internethandel har vi inte planerat för i nuläget, men man vet aldrig i framtiden…. För att konkurrera med näthandeln försöker vi istället skapa en upplevelse för våra kunder som de inte kan få på nätet. Alla som har varit här juletid förstår nog vad vi menar. Det ska vara roligt att besöka Brisak.

Finns miljö och hållbarhetsfrågor med på företagets agenda?

Inte uttalat i företagets policy idag, men vi har en bra och effektiv sopsortering som följer alla riktlinjer. Miljö och hållbarhetsfrågan kommer vi titta vidare på och utveckla i framtiden.

Text: Eva Hanslin, Värmdö Företagarförening

Foto: Pär Olsson (på bröderna)