Intervju med mjukvaruföretaget Technipelago

LOKALT IT-FÖRETAG TECHNIPELAGO VINNER UPPHANDLING MED VÄRMDÖ KOMMUN!

Värmdö Företagarförening (VFF) träffar Göran Ehrsson som äger och driver Djurö-baserade mjukvaruföretaget Technipelago.

Vi ville höra vad han sysslar med, hur det gick till när han vann upphandlingen och hur det är att driva ett mjukvaruföretag på Värmdö.

Göran Ehrsson, ägare Technipelago
VFF: Hej Göran! Grattis till din lyckade upphandling med Värmdö Kommun! Det är alltid kul när kommunen väljer att engagera lokala företag, och när kompetensen finns lokalt. Berätta lite mer om vad du och ditt företag gör.

GE: Technipelago utvecklar skräddarsydda administrativa system till små och medelstora företag. Systemen är webbaserade och helt anpassade till kundens verksamhet. Systemen är så kallade molntjänster så kunden behöver inte tänka på servrar, installation, backuper och sådant, Technipelago hanterar det. Kunderna är främst företag som ”växt ur Excel” och känner att de håller på att drunkna i administration. Med anpassat systemstöd kan vi kapa tiden för administration så kunden kan fokusera på kärnverksamheten istället.

VFF: Enligt Statiska Centralbyrå sysslar 128 av dryga 6000 företag på Värmdö med ’Dataprogrammering’. Märker du att det finns många andra företag som sysslar med samma sak eller känner du dig ganska ensam i den lokala marknaden?

GE: Jag känner mig jätte-ensam! Men det beror kanske på att jag är en så dålig nätverkare. Jag skulle jättegärna vilja träffa fler programmerare på Värmdö. Några att byta erfarenheter och bolla idéer med, det vore fantastiskt.

VFF: Vad var det för upphandling som ni vann?

GE: Näringslivsenheten sökte ett CRM-system som ska fungera som ett stöd för verksamheten. Ett system som ger struktur och överblick över verksamhetens samlade relationer, aktiviteter, möten osv.
Jag har jobbat i CRM-branschen hela mitt yrkesliv så det var lätt för mig att förstå deras behov och föreslå lösningar.

VFF: Det finns många lokala företagare som undrar hur upphandlingsprocessen går till. Kan du berätta lite mer om hur processen gick till – från att du hittade möjligheten tills att du blev utsedd till leverantör? 

GE: Om man registrerar sig på e-avrop.com kan man se alla pågående upphandlingar hos kommunen. Man kan också bevaka vissa områden och få e-post när det dyker upp något intressant. Sedan är det bara att läsa upphandlingsdokumenten noga så man inte missar något viktigt krav eller dokument.
Men i mitt fall var det lite annorlunda. Jag fick möjligheten att presentera mitt företag på ett av Näringslivsenhetens företagsträffar. Och det var just vid rätt tillfälle eftersom de precis hade påbörjat CRM-upphandlingen. Så det var faktiskt Kristin Jörnsved på Näringslivsenheten som ”upptäckte” mig.

VFF: Hur tyckte du att hela upphandlingsprocessen var? Skulle du rekommendera andra lokala företagare att gå med i upphandlingar med Kommunen?

GE: Ja jag tror många andra Värmdöföretag har bra förutsättningar att vara med i upphandlingar. Kommunen gör ju en upphandling därför att de behöver en vara eller tjänst som de inte har själva. Företagen är experter inom sina områden och kan hjälpa kommunen. Att de dessutom är lokala företag är ju grädde på moset.

VFF: Ditt företag är baserad på Djurö, men du har en helt digital tjänst. Är det flesta av dina kunder lokala eller finns de flesta av dina kunder utanför kommunens gränser?

GE: Hälften av kunderna är baserade i Stockholm och andra hälften är Värmdöföretag. Jag tycker det är extra kul att jag har genuina skärgårdsföretag på min kundlista som t.ex. Skärgårdskött, Bergs VA och nu också Långviks VA på Möja. Jag brinner för en levande skärgård året runt, därför är det så kul att få hjälpa dessa företag att effektivisera sina verksamheter.

VFF: Vi ser att du även erbjuder utbildningar för utvecklare inom vissa programmeringsspråk. Det uppskattas att det kommer att saknas en hel del utvecklare inom en snar framtid, inte minst på Värmdö. Vad vill ni uppnå med era utbildningar?

GE: Att vara programmerare är en ständig jakt på kunskap. IT-branschen är förmodligen den bransch där kunskapen föråldras snabbast. Viss teknik som var aktuell för 3 år sedan är helt ute nu. Det gäller att alltid söka ny kunskap. De få böcker som skrivs är gamla redan när de landar i bokhyllan. Därför är det effektivt att gå på en utbildning där läraren jobbar med ämnet dagligen och kan dela med sig av verkliga erfarenheter.

Sedan har jag också hållit kurser i programmering för barn på Djurö och där har jag väl en liten tanke om att de en dag ska kunna börja jobba eller praktisera på Technipelago. Jag kan avslöja att efter årsskiftet kommer vi att dra igång en spännande fritidsverksamhet på Djurö som har med programmering och ”Sakernas Internet” att göra. Mer vågar jag inte säga nu.

VFF: Vad är det som du tycker är bäst med att driva företag på Värmdö?

GE: Att slippa pendla till stan! Jag pendlade med bil och buss i 20 år och tyckte att det räckte. Värmdö har det mesta jag behöver och det är lugnt och tryggt.
Mina döttrar är tonåringar nu men det har varit en otrolig trygghet i deras uppväxt att pappa alltid varit tillgänglig och haft flexibla arbetstider.

VFF: Vad är det som är mest utmanande för dig med att driva företag på Värmdö?

GE: Att hitta rätt kompetens och våga anställa. Jag jobbar alldeles för mycket och skulle behöva avlastning men jag har inte hittat någon lämplig kandidat än. Mitt mål i livet är att driva ett framgångsrikt IT-företag på Värmdö, gärna på Djurö med 5-10 anställda.

VFF: Finns det någonting mer som du vill jättegärna säga?

GE: Det är väl det här med nätverkande. Om du som läser detta är eller känner någon som är programmerare och sitter ute i en koja på Värmdö, hör av dig. Det vore kul att träffas och prata kod. Jag brukar sitta på Café Kaveln vid Bygg Ole, Mölnvik och jobba ibland. Det kanske kan bli en ny grej ”Koda på Kaveln” 🙂

Vi vill gratulera till ett fantastiskt företag och till den lyckade upphandlingen med Värmdö Kommun. Lycka till framöver!