VFF träffar Värmdönaprapaternas Elisabeth Blomdahl

En solig vårdag besöker Värmdö Företagarförening naprapaten Elisabeth Blomdahl från Värmdö Naprapaterna på hennes klinik. Det känns lugnt och fridfullt att kliva in i huset med det vackra namnet ’Hälsans Hus’, ett tegelhus mellan Kommunhuset och glasmästeriet i Skogsbo. I väntrummet kan man se att det finns många företag som erbjuder Värmdöbor hjälp med hela kroppen – med allt från tänderna till tårna. Idag vill vi höra lite mer om hur det är att driva eget som naprapat på Värmdö.

VFF: Hej Elisabeth! Berätta – vad gör en naprapat? Varför behöver världen naprapater?

EB: Kort och gott så behandlar vi all smärta från kroppens leder och muskler. Naprapaten letar orsaken till smärtan för att kunna behandla den. För att behandla patienten så effektivt som möjligt gör vi alltid en grundlig undersökning vi kontrollerar rörlighet/funktion, ställer diagnos och gör en behandlingsplan. Vi behandlar med våra händer genom att trycka på muskelknutar, vi manipulerar ”knäcker” i leder, vi masserar och har även komplement såsom akupunktur, laser och värme. Jag jobbar också mycket med att ge patienten egna övningar allt för att påskynda läkningen och återfå funktionen. Detta minimerar även risken för återkomst. Det finns väldigt många människor som går runt med smärta dagligen. Alla får ont någon gång i livet och då är det väldigt många som kontaktar en naprapat för att få hjälp. Det forskas mycket inom området och studier visar även att naprapati kan korta vårdköerna på ortopeden.

VFF: Hur blev du naprapat och hur länge har du jobbat som naprapat?

EB: Jag är utbildad på Naprapathögskolan i Stockholm och det är en 4-årig utbildning. Jag firade faktiskt 10 år som naprapat förra året. Det känns jättekul och som om tiden gått väldigt snabbt. Jag har i och för sig varit föräldraledig två gånger under de åren också.

 VFF: Grattis till din 10 års jubileum – vad kul! Jag förstår att någon i din familj också är naprapat. Hur är det att ha en familjemedlem som arbetar inom samma bransch?

EB: Tack! Ja det stämmer, det är min svärfar som är naprapat och han har funnits med redan innan jag valde att utbilda mig till naprapat. Vi har jobbat tillsammans i våra egna bolag sedan jag var klar och jag har haft och har stor glädje att ha honom som mentor och kollega. Vi är väldigt bra på att prata jobb på jobbet och inte prata jobb när vi umgås privat. Jag ser ingen nackdel att ha svärfar som kollega snarare en stor trygghet och tillgång.

VFF: Varför tog du beslutet att starta eget?

EB: Oj, ja det har nog alltid varit en självklarhet för mig. När jag var nyexaminerad så var det inte så vanligt att man blev anställd som naprapat. Så det fanns egentligen ingen tvekan om det. Jag startade med en enskild firma vilket jag så småningom gjorde om till mitt nuvarande aktiebolag. Sen har jag nog alltid sett fler fördelar med att vara egenföretagare man kan planera sin egen tid och sina egna projekt. Även om det också innebär ett stort risktagande att vara sin egen. Mina föräldrar är också egenföretagare fast inom Säkerhetsbranschen och även mina farföräldrar inom Guldsmedsbranschen.

VFF: Det låter som att entreprenörskap finns i dina ådrar, men vad tror du behövs för att lyckas som egenföretagare i naprapatbranschen?

EB: För mig har det alltid varit viktigt att vara närvarande och lyhörd. Jag vill att patienten ska känna sig sedd och trygg. Då kan de lättare slappna av och behandlingen ger ofta snabb effekt.

ENGAGEMANG skulle kunna vara ett ledord faktiskt. Har man ett stort engagemang för sina patienter och sitt företagande så kommer man långt.

VFF: Vad är de största fördelarna med att vara egenföretagare enligt dig?

EB: Största fördelarna är friheten att kunna styra över sin egen tid. Det är även jättehärligt att kunna se tillbaka på dessa elva år och inse att jag har börjat på noll och byggt upp detta bolag till vad det är idag. The sky is the limit brukar man ju säga och det har jag försökt anamma, jag tror helt enkelt att höga mål är viktigt för att komma dit man vill. 

VFF: …och den största utmaningen?

EB: Utmaningar finns det massor när man är företagare men en stor utmaning är att hitta balansen mellan aktiv patienttid, den administrativa biten och att jobba för att nå sina uppsatta mål för året. Att hitta motivation och inspiration till olika utvecklingssteg av företaget är en utmaning även om det är roligt att utvecklaföretaget så kommer alltid patienterna i första hand och då får idéerna ligga och gro lite extra tills lite mer tid finns.

VFF: Varför har du valt och sätta upp din klinik på Värmdö?

EB: Jag har alltid tyckt om Värmdö det är en sån härlig atmosfär här ute. När jag var nyutbildad naprapat valde jag att börja arbeta i team med min svärfar Stefan Blomdahl som redan hade en mottagning här i Gustavsberg på Hälsans Hus där vi befinner oss nu. Han hade då även en egen mottagning på Söder där vi var några fler naprapater som arbetade. Så det föll sig rätt naturligt att vi delade på samma rum på de olika mottagningarna. Jag trivs verkligen bra som företagare på Värmdö.

VFF: Från ditt perspektiv, vad finns det för utmaningar med att driva eget på Värmdö? 

EB: Det finns alltid utmaningar med att driva företag samt att etablera sig men jag tror man behöver ett driv och tydliga mål som företagare. Även kommunen har utmaningar i att bibehålla ett gott företagsklimat. Jag upplever att man senaste åren arbetat ganska mycket med att vara lyhörd för vad vi företagare tycker och tänker, vår åsikt känns viktig. Det uppskattas verkligen! De olika forumen som ex. Frukostklubben som arrangerades av kommunen tycker jag har varit jättebra och som småföretagare i en växande kommun vill man inte känna sig bortglömd. Sedan jag gick med i Värmdöföretagarförening tycker jag att mitt företagande har tagits till en annan nivå. Jag känner nu att det finns en gemenskap med alla drivna, kämpande och målmedvetna företagare här på ön. Det ger mig jättemycket inspiration av att lyssna på olika föreläsare och träffa andra företagare. Vi får heller inte glömma bort den fina Företagargalan som har arrangerats för oss företagare i tre år, superkul och viktigt!

VFF: Du verkar väldigt duktigt på att testa olika marknadsföringskanaler. Vi har hört dig svara på frågor i Skärgårdsradion till exempel! Har du haft en strategi eller plan när det gäller marknadsföring eller har det vuxit fram organiskt?

EB: Ja vad roligt att ni hört mig där. Just idén till Fråga Naprapaten som vi körde i höstas kom nog som i ett led av tidigare radioreklam vi gjort. Det ledde sedan till att vi skapade en egen sida på hemsidan som heter just Fråga Naprapaten. Dessutom startade jag en sida på Facebook som heter Fråga Naprapaten. Syftet är att kunna ställa frågor till en naprapat om sin smärta. Mycket uppskattat. Egentligen har jag inte fokuserat särskilt mycket på marknadsföring tidigare, många patienter kommer till mig via rekommendationer. Det var efter min senaste föräldraledighet för två år sedan som energin och inspirationen ökade för just marknadsföring. I höstas lanserade jag och Stefan vårt nya gemensamma namn och vår hemsida Värmdönaprapaterna. Vi försöker nog synas där vi tror att vi behövs nu väntar nya spännande projekt under året. Det här med marknadsföring är en väldigt rolig del av företagandet.

VFF: Jag förstår att du har några andra strängar på din lya. Stämmer det?

 EB: Ja det stämmer, jag är Hjärt-och lungräddningsinstruktör också och driver Hjärt- och lungräddning Stockholm. Det är så roligt att få komma ut på företag och förskolor och utbilda i denna viktiga fråga. Det är främst i Nacka och här på Värmdö som jag håller mina utbildningar. Min pappa fick ett hjärtinfarkt när han var 35 och jag var 10 år gammal. Han är frisk idag men det har naturligtvis påverkat mig mycket, och jag känner starkt att jag vill lära ut denna kunskap. Det krävs inte så mycket tid för att lära sig räddaliv.

VFF: För att avsluta kan vi få dina 3 bästa tips på vad man kan göra för att hålla sig frisk och smärtfri på jobbet?

EB: Det är ju en klurig fråga det där för ofta handlar det om många olika tårtbitar som ska fungera, men jag skulle säga så här:

Ett – Oavsett vad man arbetar med så är det bra att se över sin ERGONOMI. Att sitta eller stå på bästa sätt anpassat just för dig är jätteviktigt. Det är en fördel att vara stark i bålen

Två – Ta korta PAUSER, sträck på dig, rulla axlarna och töj nacken. Det minskar risken för stela muskler och uppbyggnad av triggerpunkter

Tre – Är du svag i ryggen tappar du lätt hållningen och axlarna faller framåt och då belastas oftast din rygg och nacke fel. TRÄNA upp musklerna i rygg och nacke för att minska risk för smärta.

Ta gärna del av vår nack- och ryggguide som finns att hämta på hemsidan: www.varmdonaprapaterna.se

 

Stort tack för din tid Elisabeth!

Vi önskar dig fortsatt lycka till med ditt företag fram till 20 års jubileum och mer!