Intervju Wermdö Delikatesser

Emma Israelsson har växt upp med mammas och pappas korvföretag, sedan 1996 Wermdö Delikatesser, och tänkte sig inte alls gå i samma fotspår som dem när hon växte upp.

wermdo-delikatesser-03

Med åren har intresset och stoltheten för föräldrarnas företagande dock växt och nu arbetar Emma en del av sin tid som marknads-/försäljningsansvarig på företaget. Vi som bor på Värmdö är antagligen väl bekanta med den blå-vita etiketten i mataffärernas korvavdelning. Men vi vet kanske inte så mycket om själva företaget – ett familjeföretag som numera drivs av 3 personer, Christer, Inger och Emma Israelsson.

wermdo-delikatesser-02

Från tidigt 80 tal så gjordes korven på förskolan Blåsippans skolkök, Där Inger var förskolechef och hyrde in sig på kvällar och helger, det var då rökta korvar som för hand togs fram och röktes i en hemmagjord rök, dessa såldes sedan vidare på skärgårdsmarknader och på Vattenfestivalen, då hette företaget Värmdö Korv och delades med ett annat grannpar. Mellan -96 och -98 producerades vår Skärgårdsweiner av Bröderna Nilsson i slakthusområdet i Globen, och från 98 har Lindvalls Chark varit vår samarbetspartner och en av nycklarna till vår framgång, med deras fina råvaror och expertis inom korvproduktion. (www.lindvallschark.se)

Korvfabriken i Småland arbetar i sin tur med olika gårdar som är kontrollerade för att ha en bra djurhållning. Helt ekologiskt kött är det dock. Familjen Israelsson strävar dock efter att ha den bästa kvalitén på kött och att allt kött ska komma från Sverige. I branschen talar man även om begreppet ”glada grisar”, dvs grisar som lever på gårdar där de får mycket utetid, fint foder och bra med plats att röra sig på.

img_4582-emma . . . .img_4910

Kontakt med Värmdö kommun har Wermdö Delikatesser haft egentligen bara vid registrering till Livsmedelsverket för många år sedan. Egenrevisionen av företaget ansvarar Emma för och bestämde sig för att IP certifiera företaget för att få sälja på flera ställen. Hon tyckte att det var bra att göra detta med tanke på kommande butiksetableringar. Samt för att säkerställa att de själva har en check på att de har en 100% kontroll på alla produkter samt legoproduktionen, gentemot återförsäljare och konsument kund. Men det gjordes så sent som 2014. Innan dess hade Coop på Värmdö varit kund eftersom Wermdö Delikatesser hade sitt säte på Värmdö, men med nya kedjor som t ex City gross, har också kraven på produktionskvalitén ökat.

Emma är engagerad och vill gärna tänka framåt kring hur varumärket kan utvecklas. Både genom att utöka marknaden till Stockholm med kranskommuner, men även genom att fundera på hur människors matvanor och värderingar förändras. Till exempel kan man tänka sig att fortsätta utveckla tillbehör och delikatesser som senap, äppelchutney eller andra produkter som passar som tillbehör till korvarna. Det blir även ett naturligt sätt att arbeta med vegetariska produkter utan att försöka sig på att göra vegetariska eller veganska korvar. Hon resonerar som så att ska man äta kött nån gång då och då, vilket Emma gärna gör, så ska man äta av god kvalité.

img_2307

Det skulle även vara intressant att fundera ut någon ny produkt som lammkorv eller hitta någon helt ekologisk produkt med ekologiska får te x. Så fort den småländska korvfabriken hittar bra helekologiska alternativ vill Wermdö Delikatesser hänga på.

En del ekologiska fårbönder vill inte sälja sitt fina kött till korvfabrik utan hellre hålla delarna så hela som möjligt. Detta är en tanke som kanske kan utvecklas hos Wermdö Delikatesser för att komma fram med ekologiska alternativ…? Delikatessgrytbitar, varför inte? Det märks att Emma brinner för företaget trots att hon inte arbetar heltid med det och storebror i familjen ligger på tur att bli övertalad in i firman.

Vi måste få gratulera till ett fungerande familjeföretag. De växer kanske inte på träd och det ska bli spännande att följa detta vidare.

Text Camilla Eltell
Bild Olle Ljungdahl

wermdo-delikatesser-01